Lääne prefektuuri uued veesõidukid ristitakse Roomassaare sadamas

Reedel, 2. juunil toimub Kuressaares Roomassaare sadamas kahe Lääne prefektuuri uue veesõiduki nimepaneku, õnnistamise ja teenistusse võtmine. Keskpäeval algaval ristimistseremoonial saavad nime mootorpaadid Terje ja Tuule.

Uusi veesõidukeid hakkavad otsingu- ja päästetöödel ning õiguskorra kaitseks ja järelevalvetegevusteks, vajadusel ka haigete transpordiks või merepiiri valvamiseks kasutama Pärnu ja Kuressaare politseijaoskonnad. Tuule ja Terje vahetavad Kuressaares ja Pärnus välja ligi 20-aastased kinnise roolimajaga politseipaadid. Uued mootorpaadid on merekindlamad ja ilmastikuoludest vähem sõltuvad ning paremate võimalustega otsingu- ja päästetööde teostamiseks.

PPA kaater Terje

Kaater Terje

PPA kaater Tuule

Kaater Tuule

Nende kasutuselevõtuga suureneb piirkonnas merepäästevõimekus, sest uued veesõidukid suudavad merepäästesündmustele reageerida keerulisemates ilmastikutingimustes ning nende tehnilised omadused võimaldavad pikendada navigatsiooniperioodi. Lisaks on paatidele loodud paremad tingimused kannatanute transpordiks.

Sel suvel saab Lääne prefektuur veel kolmandagi uue veesõiduki, kaater Rahu, mis läheb Kärdla politseijaoskonna merepäästjate käsutusse.

Uutele alustele nime leidmiseks toimus mullu augustis nimekonkurss, kuhu inimesed esitasid ligi 400 unikaalset nime, mille seast PPA valis välja kolm kõige sobivamat. Kuressaare politseijaoskonna mootorpaadi Tuule nimi on seotud tuule kui ilmastikunähtusega. Pärnu jaoskonna mootorpaadi Terje nimi valiti välja inspireerituna Pärnu politseijaoskonna merepäästjast Terje Lemmikust, keda kolleegid iseloomustavad kui vaprat naist, kes aitab merel inimelusid päästa. Terje Lemmik on ka omanimelise veealuse ristiema. Tuule ristiemaks on Kuressaare politseijaoskonna kogenud piirkonnapolitseinik ja vabatahtlik merepäästja Žanna Kreštšenko, kes on aastaid kodumaakonnas mereohutuskoolitusi korraldanud.

Kuressaare politseijaoskonna juht Rainer Antsaar: „Näen juba kõrvalt, kuidas meie merepäästjad ootavad kannatamatult võimalust Tuulega lähemalt tutvuda ning ei ole kahtlustki, et Kuressaare politseijaoskonna ning meie kogukonna jaoks on tegemist ääretult olulise sündmusega. Soovin merepäästjatele palju meretunde ja treeninguid, et veel kõrgemal tasemel tagada Saaremaal valminud ning saarlaste teenistusse asunud Tuulega meie piirkonna mereturvalisust.“

Pärnu politseijaoskonna juht Üllar Küti sõnul tähendab uus veesõiduk Pärnu politseijaoskonnale suurt edasiminekut nii merepäästesündmustele reageerimisel kui ka igapäevases patrullitöös. „Kuna veeliiklus Pärnu lahel ja jõel on aasta-aastalt aina intensiivsem, ootab meie uut mootorpaati ees tihe tööpõli. Terjel on selleks väga head eeldused: ta on ilmastikukindlam, suurema mahutavuse ja parema manööverdamisvõimega ning temaga saame merele minna pikemaks ajaks. Meie eelmine mootorpaat, mille nüüdseks turjal juba 20 aastat, oli plastikust korpusega kummipaat, kuid Terje on tugeva metallkerega veesõiduk, mis kannatab isegi õrna jääga sõitmist. Oluline on seegi, et Terje saab võtta peale rohkem inimesi ja et meie merepäästjatel on paadis varasemaga võrreldes märksa paremad töötingimused,“ ütles Kütt.

Uued veesõidukid ehitas Baltic Workboats AS.

2022. aastal oli Lääne prefektuuri tööpiirkonnas 95 merepäästejuhtumit, milles vajas abi kokku 192 inimest. Saare maakonnas oli eelmisel aastal 29 ja Pärnu maakonnas 27 merepäästesündmust. Lääne prefektuuri merealal hukkus mullu kolm inimest – kaks Saare ja üks Pärnu maakonnas.

Anu Villmann
PPA pressiesindaja
542 00555