Oktoober on ebaseaduslike relvade ja lõhkematerjali loovutamise kuu

Politsei- ja Piirivalveamet ühes koostööpartneritega kutsuvad oktoobrikuus inimesi üles vabatahtlikult ja karistust kartmata loovutama nende kodudes olevaid ebaseaduslikke relvi ning lõhkematerjali.

Ohtlike ja keelatud esemete loovutamise kampaania on järjestikku juba neljas, mille käigus on inimesed politseile ja päästeametile oma kodudest ära andnud sadu ebaseaduslikke tulirelvi ja hulgaliselt lõhkekehi ning -ainet. Kampaania kestab terve oktoobrikuu ning selle eesmärk on vähendada inimeste kodudes leiduvate keelatud ja ohtlike esemete hulka.

Politsei- ja Piirivalveameti politseileitnant Riita Proosa sõnul juhib politsei ühes koostööpartneriga üleriigilise kampaania korras kogukonna tähelepanu ebaseaduslike esemete loovutamisele kord aastas, kuid tegelikult saab koju jäänud ohtlikke esemeid karistust kartmata vabatahtlikult loovutada mitte ainult oktoobrikuus toimuva kampaania vältel, vaid ka muul ajal.

Ta toonitas, et kui kellelgi on enda või lähedase majapidamises ebaseaduslikke relvi, nende osi või lõhkematerjali, siis tuleb helistada häirekeskuse numbril 112 ning sellest teada anda. „Kirjeldada tuleks võimalikult detailselt, millise esemega on tegu, kust see ese leiti ning kus ohtlik ese parasjagu asub. Seejärel tulevad politseinikud või demineerijad, kes keelatud esemed endaga kaasa viivad. Mitte mingil juhul ei tohi ise püss seljas või lõhkematerjali pakk kaenlas politsei- või päästeametihoonetesse kohale tulla,“ rõhus Proosa igaühe ohutusele.

„Sama riskantne nagu on keelatud esemete kodus hoiustamine, on ka sellest mitte teada andmine. Ühelt poolt võivad need esemed asjatundmatu inimese käes olla suisa eluohtlikud, teisalt aga toob ebaseadusliku relva või lõhkematerjali omamine kaasa kriminaalkaristuse. See omakorda jätab inimese ellu väga pikaks ajaks jälje rikkudes ära võimaluse astuda näiteks Kaitseliitu, asuda tööle mõnda riigiametisse või tulevikus taotleda endale relvaluba,“ loetles Proosa tagajärgi, mida võivad kaasa tuua ebaseaduslike relvade ja lõhkematerjali omamine ja varjamine.

Oktoobrikuise kampaania partnerid on Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Kaitsepolitseiamet ja prokuratuur. Kampaaniaperiood on 1.-31. oktoober, kuid karistust kartmata saab ebaseaduslikke relvi ja ohtlikku lõhkematerjali vabatahtlikult loovutada aastaringi.

Ragne Keisk
PPA pressiesindaja
59125457