Politseis registreeritud sündmused

Möödunud ööpäeval registreeriti Politsei- ja Piirivalveametis 78 avaldust ja teadet kuritegudest. Nende hulgas oli 41 varavastast kuritegu, sealhulgas 51 vargust. Lähisuhtevägivalla teateid oli 23.

Üle piiri Eestisse tuli 24 Ukraina kodanikku, kellest 10 teatas, et plaanib Eestisse jääda.

PÕHJA PREFEKTUUR

Tallinn

Kehaline väärkohtlemine
24. jaanuaril teatati, et Põhja-Tallinnas Puhangu tänava kortermajas lõi 45-aastane mees 32-aastast naist.

Kelmused
Politsei sai teate, et kaks kuud tagasi saadeti 53-aastasele naisele sõnum, milles väideti, et tema pangakontol on tehtud volitamata tehing. Sõnumisse oli juurde lisatud link, mis suunas väidetava panga kodulehele, kuhu naine sisesta enda andmed. Kelmusega tekitatud kahju on 500 eurot.

16. jaanuaril helistati 37-aastasele mehele väidetavalt Googlest ja teavitati konto häkkimisest. Turvariski tuvastamiseks ja probleemi lahendamiseks paluti Google Playst alla laadida üks rakendus. Seejärel sai avaldaja kõne väidetavalt Swedbanki töötajalt, kes teavitas kahtlastest tehingutest avaldaja pangakontol, mille peatamiseks pidi kinnitama tegevusi Smart-ID PIN koodidega. Hiljem selgus, et avaldaja nimel võeti laenu kogusummas 2500 eurot, mis laekusid tema Swedbanki kontole, kust omakorda kanti raha edasi avaldaja nimel avatud Coop Panga ja LHV Panga kontodele. Kelmusega tekitatud varaline kahju vähemalt 4130 eurot.

LÕUNA PREFEKTUUR

Tartumaa

Vargused
24. jaanuaril avastati, et Tartumaal Pihva külas on lõhutud kolme suure masina kütusepaagid, kust varastati ühtekokku umbes 400 liitrit kütust. Esialgne kahju on 591 eurot.

24. jaanuari hommikul teatati, et Tartus Linda tänaval on sisse murtud ehitusjärgus eramusse, kust varastati tööriistu. Kahju ja täpsemad asjaolud selgitatakse kriminaaluurimises.

Kelmus
Politsei poole pöördus Tartumaal elav mees, kes sisestas Coop panka imiteerivale netilehele oma pin-koodid ning avastas hiljem, et tema kontolt on kadunud 3500 eurot.

Piiriturvalisus
Möödunud ööpäeval tõkestati Kagu piiripunktides riiki sisenemine kolmel Venemaa kodanikul, kel puudus seaduslik alus Schengeni territooriumile sisenemiseks. Neile väljastati sisenemiskeeld ning nad saadeti tagasi Venemaale.

24. jaanuaril kontrollisid migratsiooniametnikud Jõgevamaa ettevõtteid selgitamaks, kas nende töötajad viibivad ja töötavad Eestis seaduslikult. Kokku kontrolliti kolme ettevõtet ja 16 inimest ning tuvastati, et ühel inimesel puudus lühiajalise töötamise registreering PPAs ning kahe välismaalase töötamine oli Maksu- ja Tolliameti registris registreerimata.

LÄÄNE PREFEKTUUR

Läänemaa

Kelmus
24. jaanuaril alustas politsei kriminaalmenetlust selles, et 16. jaanuaril ostis 30-aastane Lääne-Nigula valla mees Facebook Marketplace kaudu naiselt iPhone telefoni. Mees kandis naise arveldusarvele veidi üle 250 euro, kuid soovitud telefoni ega raha tagasi ei ole mees tänaseni saanud.

Pärnumaa

Omavoliline sissetung
24. jaanuari varahommikul sai politsei teate, et Pärnus tungis mees oma tuttava, 32-aastase mehe koju ja ähvardas teda.

Arvutikelmus
24. jaanuaril alustas politsei kriminaalmenetlust selles, et 14. jaanuari õhtul ilmus 71-aastase Pärnu naise arvutiekraanile Telia reklaam, mis kutsus telefoni võitmiseks osalema loosis. Naine sisestas veebilehele oma pangakaardi numbri ja kinnitas selle Smart-IDga. Seejärel kanti naise arveldusarvelt tundmatule pangakontole veidi üle 9000 euro.

Raplamaa

Vargus
24. jaanuaril alustas politsei kriminaalmenetlust selles, et 10. jaanuaril varastas 30-aastane mees Raplas apteegist erinevaid tooteid, peamiselt kreeme. Vargusega tekitatud kahju on ligemale 2100 eurot.

IDA PREFEKTUUR

Ida-Virumaa

Vargus
24. jaanuaril teatati politseile, et Narvas Karja tänava hoonest varastati sularaha. Vargusega tekitatud kahju on 435 eurot.

Piiriturvalisus
24. jaanuaril tuvastati Narva-1 piiripunktis viisaeeskirja rikkumine ühel Venemaa, Ukraina ja Usbekistani kodanikul. Kodanikele määrati rahatrahv, koostati ettekirjutus riigist lahkumiseks seitsme päeva jooksul ja kohaldati sissesõidukeeld Schengeni riikide territooriumile.

24. jaanuaril tõkestati Narva-1 piiripunktis Eestisse sisenemine neljal Moldova ning ühel Venemaa ja Ukraina kodanikul. Sagedasemad tõkestamise põhjused seisnesid selles, et inimestel puudusid asjakohased dokumendid riiki sisenemiseks, nad andsid reisi eesmärkide kohta ebaselgeid ütlusi või tuvastati vestluse käigus, et inimene võib olla ohuks meie riigi avalikule korrale või julgeolekule. Välismaalastele koostati sisenemiskeeld ja nad suunati tagasi Venemaale.

Alustatud kriminaalmenetluste kohta saab lisainfot vastava ringkonnaprokuratuuri pressiesindajalt.