Politseis registreeritud sündmused

Möödunud ööpäeval registreeriti Politsei- ja Piirivalveametis 101 avaldust ja teadet kuritegudest. Nende hulgas oli 60 varavastast kuritegu, sealhulgas 41 vargust. Lähisuhtevägivalla teateid oli 23.

Juhtus 4 inimkannatanutega liiklusõnnetust, milles sai vigastada 4 inimest. Juhtimiselt kõrvaldati 9 joobekahtlusega sõidukijuhti.

Üle piiri Eestisse tuli 78 Ukraina kodanikku, kellest 36 teatas, et plaanib Eestisse jääda.

PÕHJA PREFEKTUUR

Tallinn

Kehaline väärkohtlemine
19. jaanuaril teatati, et Haaberstis Õismäe teel korteris lõi 45-aastane naine klaasiga oma abikaasat pähe. Kiirabi toimetas mehe haiglasse, politseinikud pidasid naise kinni.

Kelmused
19. jaanuaril alustati menetlust juhtumis, kus Põhja-Tallinnas elav 20-aastane mees sai telefonikõne väidetavalt politseiametnikult, kes teatas, et tema arveldusarvega on toimunud kelmus. Peale pikka jutuajamist edastas mees helistaja palvel enda pangakaardi numbrid, isikukoodi ja pidi tuvastama end Smart-ID PIN-koodiga, selleks, et ühendada teda SEB panga esindajaga, kes väidetavalt registreeris mehe järgmiseks nädalaks Kristiine keskuse pangakontorisse vastuvõtule ning palus kõnest mitte kellegile rääkida. Sisenedes enda internetipanka selgus, et mehe pangakontolt oli teostatud tema teadmata kaardimakse krüptoraha vahendusfirmale exmo.com summas 670 eurot.

19. jaanuaril alustati menetlust juhtumis, kus Lasnamäel elavale naisele helistati väidetavalt Swedbanki turvateenistusest ja teavitati kahtlastest tehingutest avaldaja pangakontol, mille peatamiseks paluti alla laadida rakendus AnyDesk ja kanda raha edasi turvakontole. Naine tegutses talle antud juhiste järgi, sisenes internetipanka ja tegi makse summas 1300 eurot. Pöördudes panga poole selgus, et tegemist on pettusega. Panga abil õnnestus kogu raha tagasi saada.

19. jaanuaril alustati menetlust juhtumis, kus Lasnamäel elav 61-aastane naine sai kõne väidetavalt Swedbanki töötajalt, kes teatas, et naise pangakonto vastu on toimunud rünne ning tuleb koheselt sekkuda.. Kõned jätkusid erinevatelt Eesti suunakoodiga numbritelt ning helistajatel õnnestus nais veenda paigaldada enda telefoni AnyDesk programm, siseneda internetpanka ning kinnitada raha ülekanne kindlustuskontole, mille tulemusena kanti tema Swedbank kontolt edasi 3998,20 eurot.

19. jaanuaril alustati menetlust juhtumis, kus Lasnamäel elavale 61-aastasele mehele helistas väidetav Swedbanki töötaja ja teatas, et tuvastamata isikud üritavad mehe pangakontolt teostada ülekannet ning tuleb koheselt sekkuda. Helistajatel õnnestus meest veenda paigaldada enda nutiseadmesse AnyDesk programm, siseneda internetpanka ning kinnitada raha ülekanne kindlustuskontole, mille tulemusena kanti tema Swedbank kontolt edasi 4826 eurot.

Harjumaa

Vargus
19. jaanuaril teatati, et Jõelähtme vallas varastati kuurist bensiinigeneraator ja muruniiduk. Kahju 480 eurot.

Kelmus
19. jaanuaril alustati menetlust juhtumis, kus Saku vallas elav 47-aastane naine soovis siseneda Coop internetipanka, sisestas Google otsingusse coop pank, valides vastete loetelust Coop Panga Internetpanga ja suundus pealtnäha Coop Panga kodulehele, kus pidi end autentima Smart-ID PIN 1 koodiga. Koheselt küsiti PIN 2, mille naine ka kinnitas, kuid internetipanka siseneda ei õnnestunud. Kolmandal katsel õnnestus naisel Coop internetipanka siseneda ning ta avastas, et tema pangakontolt oli tehtud tema teadmata ülekanne Itaalia pangakontole summas 300 eurot.

Piiriturvalisus
19. jaanuaril koostasid Põhja prefektuuri ametnikud ettekirjutuse Eestist lahkumiseks seitsme päeva jooksul 1975. aastal sündinud Tadžikistani Vabariigi kodanikule, kes töötas toidukullerina omamata lühiajalise töötamise registreeringud. Mehele määrati rahatrahv 30 trahviühikut, summas 120 eurot. Tema viisa tunnistati kehtetuks ning talle kohaldati kolmeks aastaks sissesõidukeeld.


LÕUNA PREFEKTUUR

Piiriturvalisus
19. jaanuaril tõkestati Luhamaa piiripunktis riiki sisenemine Aserbaidžaani kodanikul, sest tal puudus kehtiv viisa. Talle väljastati sisenemiskeeld ning ta saadeti tagasi Venemaale.

IDA PREFEKTUUR

Ida-Virumaa

Kehaline väärkohtlemine
19. jaanuaril teatati politseile, et Lüganuse vallas Aa külas löödi 70-aastast meest. Politseinikud pidasid 45-aastase mehe kinni. Juhtunu täpsemad asjaolud selgitab politsei kriminaalmenetluses.

Piiriturvalisus
19. jaanuaril tõkestati Narva-1 piiripunktis Eestisse sisenemine kolmel Venemaa ning kahel Ukraina ja Moldova kodanikul. Sagedasemad tõkestamise põhjused seisnesid selles, et inimestel puudusid asjakohased dokumendid riiki sisenemiseks, nad andsid reisi eesmärkide kohta ebaselgeid ütlusi või tuvastati vestluse käigus, et inimene võib olla ohuks meie riigi avalikule korrale või julgeolekule. Välismaalastele koostati sisenemiskeeld ja nad suunati tagasi Venemaale.

LÄÄNE PREFEKTUUR

Pärnumaa

Kehalised väärkohtlemised
Politsei sai 19. jaanuari õhtul pärast kella 16 teate, et Tõstamaal tulistas 58-aastane mees esialgsetel andmetel ettevaatamatusest 50-aastast meest jahirelvast jalga. Kannatanu jalg sai viga, kuid tema elu ohus ei ole. Kriminaalmenetlust alustati kehalist väärkohtlemiste käsitleva paragrahvi järgi, kuid sõltuvalt tõenditest ja uurimise käigus selguvatest asjaoludest võib teo kvalifikatsioon muutuda.

19. jaanuari hommikul teatati politseile, et Tori vallas lõi 83-aastane mees jalutuskepiga 52-aastast meest, kes sai viga.

Alustatud kriminaalmenetluste kohta saab lisainfot vastava ringkonnaprokuratuuri pressiesindajalt.